Leergang storytelling

Incompany
Ambtenaren, RaadsledenPersoonlijke ontwikkeling
10
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
Op aanvraag
Investering
Wat is uw verhaal? Hoe vertelt u uw verhaal over uw werk en hoe gebruikt u het? Hoe gaat u uw verhaal zo vertellen dat niemand meer om u heen kan?
 
Het effect van storytelling
Iedereen zit vol verhalen, maar eigenlijk vertellen we die maar zelden. Zeker niet op het gemeentehuis of in de raad. Daar houden we ons liever aan de feiten. Met als gevolg: gortdroge presentaties en speeches. Saaie 'verhalen' waarin goede bedoelingen vaak verzanden in veel te veel uitleg en zinnen vol abstract jargon.
 
Kinderen groeien door verhalen. Zo leren zij de wereld om zich heen kennen. Verhalen geven antwoord op vragen als: wie ben ik, waar kom ik vandaan, in welke cultuur leef ik? En waarom is iets zoals het is? Verhalen verbinden individuele mensen tot een gezin, tot een straat, een dorp, een land, een organisatie en tot een cultuur. Verhalen geven ons leven structuur en waarde, ze vormen een rode draad in ons bestaan. We geven zin en betekenis aan ons leven door verhalen te vertellen. De verhalen die we met elkaar delen, geven onze cultuur haar waarden, haar geloof, haar doel en haar traditie. Ze verbinden ons in een samenhangende maatschappij waarin we samen aan een gemeenschappelijke inhoud en toekomst werken. Verhalen zijn vaak zo sterk dat ze beklijven en ons motiveren tot actie, verandering of het ondernemen van stappen.
 
Organisaties en mensen met een eigen verhaal, die hun verhaal ook daadwerkelijk leven zijn sterk. Omdat ze weten waar ze in geloven en wat ze beloven. Omdat ze doen wat ze zeggen, en zeggen wat ze doen!
In deze training maakt u kennis met de kracht van storytelling. U wordt uitgedaagd om weer uw eigen verhaal te gaan vertellen. De training laat u met speels gemak kennismaken met de fijne kneepjes van corporate storytelling: organisatieverhalen van vlees en bloed die boeien en inspireren. Verhalen waarmee u uw beleidsterrein volop tot leven weet te wekken. Verhalen die trots vergroten, verandering versnellen en vernieuwing stimuleren. Verhalen waarmee u uw publiek niet alleen in het hoofd, maar ook in hart en handen zult weten te raken.
 
In deze training gaat u oefenen met het vertellen van uw eigen verhaal. Wat is de inhoud van uw verhaal en hoe vertelt u dat? In welke vorm en met welke taal, mimiek en houding? En wanneer doet u dat? Verhalen kunt u op vele momenten inzetten, hier gaat u in de training ook mee aan de slag.
 
Deze training ‘Wat is uw verhaal?’ is specifiek bedoeld voor beleids- en communicatieadviseurs, projectleiders, managers en teamleiders, handhavers en medewerkers en kijkt vanuit deze bril en rol naar het vertellen van uw verhaal als ambtenaar.
 
In de training wordt aandacht besteed aan de inhoud van het eigen verhaal én aan het inspirerend en boeiend vertellen van dat verhaal.
 
Elke deelnemer ontvangt vooraf aan de training het boek ‘Change the script. De deelnemers ontwikkelen met behulp van het boek een persoonlijk verhaal in de periode voor de trainingen (bijvoorbeeld hoe ga ik de essentie van mijn werk in de gemeente tot leven te wekken?). Ze bereiden het verhaal voor en ze krijgen in de training feedback op het verhaal. In de training gaan ze verder met het verhaal aan de slag.
 
De training bestaat uit de volgende elementen:
  • Masterclass storytelling (theorie over de kracht van verhalen);
  • Opwarmende verteloefening;
  • Ontwikkelen van het persoonlijke verhaal;
  • Oefenen met het inspirerend en boeiend vertellen van dat verhaal;
  • Concreet maken: op welke momenten en plaatsen ga je verhalen vertellen?
 
Aan het eind van de training heeft u een tot de verbeelding sprekend eigen verhaal en bent u in staat dat ook op de juiste momenten gericht in te zetten.

Ook interessant voor u