Leergang transformeren = samen leren

Incompany
Ambtenaren, WethoudersPersoonlijke ontwikkeling
27
Max. deelnemers
12
Aantal dagen
Op aanvraag
Investering
De transformatie, we zitten er middenin… Soms is transformeren nog een vaag begrip en voor andere gemeenten is het al best helder wat het inhoudt. Wat we hoe dan ook wél weten is dat het doorgaan met de oude manier van werken niet de oplossing is. Maar hoe verandert u nu echt uw eigen rol en verantwoordelijkheden zodat er een nieuw samenspel ontstaat tussen gemeente, inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers? De VNG Academie heeft met een aantal innovatieve docenten de Leergang Transformeren = samen leren ontwikkeld. Juist met het doel om met een aantal gemeenten in grote maatschappelijke vraagstukken te duiken en samen met een breed palet aan partners te ontdekken hoe uw rol verandert. Zowel in het samenspel binnen de gemeentelijke organisatie als met de samenleving.
 
Per gemeenten nemen er verschillende rollen deel aan de leergang, afhankelijk van het vraagstuk dat het onderwerp is van de leergang: een wethouder, een leidinggevende, een beleidsadviseur, projectleider of programmamanager en drie actieve bewoners, ondernemers, maatschappelijke partners of verenigingen. Waar nodig schuiven er tijdelijk nog andere rollen aan. De vormen waarin geleerd wordt zijn: theoretische lezingen, bedrijfsbezoeken, goede voorbeelden, reflectie, introductie nieuwe business modellen, teambuilding en vele werkvormen gericht op co-creatie en gezamenlijk ervaringsleren.
Het docententeam bestaat uit een team van deskundigen op het gebied van de urgente vraagstukken en procesbegeleiding. De kwaliteit van het leertraject wordt gegarandeerd door de inzet van docenten met ruime ervaring bij gemeenten. Waar nodig worden inhoudelijke experts en ervaringsdeskundigen uitgenodigd als co-docent.
Het leren vindt plaats binnen het inhoudelijk vraagstuk, maar ook op de dwarsverbanden tussen de drie vraagstukken en op de verschillende rollen binnen de gemeenten. En wel op twee gebieden:
  •  Doen: hoe kom je tot nieuwe manieren van doen op de maatschappelijke opgaven? Tot nieuwe maatschappelijke oplossingen? Hoe creëer je samen doorbraken en hoe geef je samen vorm aan de toekomst?
  •  Reflectie: hoe kom je samen tot reflecteren en leren, tot inzicht en bewustzijn als persoon, als organisatie en als maatschappij?
 Het leertraject Transformeren = samen leren is een samenwerking tussen de VNG Academie, A+O Fonds Gemeenten en het BZK platform Gemeenten van de Toekomst. 
De dagen worden gepland zodra we drie gemeenten hebben die willen starten.

Ook interessant voor u