Leergang Vaardig faciliteren van verandering

Ambtenaren, Burgemeesters, Raadsleden, WethoudersPersoonlijke ontwikkeling
10
Max. deelnemers
6
Aantal dagen
€ 1995,-
Investering
Hoe zorgt u voor succesvolle verandering binnen uw gemeente? Hoe kunt u in korte tijd met elkaar komen tot een gedragen visie of strategie? Wat is nodig om als multidisciplinair team te werken aan vertrouwen? Welke gesprekken moet u voeren om een (lokaal of regionaal) samenwerkingsverband een kickstart te geven? En hoe zorgt u dat zelfs reguliere overleggen van alledag effectief en resultaatgericht verlopen?
De antwoorden op die vragen komen niet vanzelf. U vindt ze wel een stuk sneller als u in staat bent een groep te begeleiden in de energieke, concrete, spannende, lastige en reflectieve gesprekken die daarvoor gevoerd moeten worden. In een rol als facilitator (of procesbegeleider). Dat leert u tijdens de zesdaagse training “Vaardig faciliteren van verandering"?. 
In zes dagen ervaart u de fijne kneepjes van het facilitator vak die nodig zijn om op een slimme en effectieve manier de moeilijkste vraagstukken met elkaar te lijf te gaan. We oefenen veel, we reflecteren direct en gaan met die inzichten weer opnieuw aan de slag. U leert zo niet alleen de nieuwste werkvormen, u ontdekt vooral wat u een fantastische facilitator maakt en hoe u zich daarin verder kunt ontwikkelen. Na de leergang heeft u het vertrouwen en de technieken om groepen boven zichzelf uit te laten stijgen.
 
Sessie 1: de facilitator en de sessie
 • De eerste tweedaagse staat in het teken van u in de rol van facilitator en het ‘speelveld’ (de sessie). In alles wat u doet als facilitator brengt u uzelf mee. Als facilitator voor een groep heeft u vaak niets anders dan uzelf om op terug te vallen.
 • De eerste dag leert u over de verschillen rollen en verantwoordelijkheden die u als facilitator hebt. Die brengen we gelijk in praktijk door in (korte) werkvormen te oefenen. Daarnaast leert u over de drie ingrediënten van een goed programma, de vier ingrediënten van een goede werkvorm en we gaan dieper in op de kunst van het doorvragen (doorvragen is het belangrijkste instrument van de facilitator).
 • De tweede dag leert u hoe u over alle aspecten die normaal over het hoofd worden gezien, maar het verschil maken tussen een doorsnee sessie en een sessie die impact maakt (voorbereiding, locatie, inrichting, visuele ondersteuning - alles komt aan bod). We gaan iets dieper in op het aspect van visuele ondersteuning. Lees: het visueel maken (scribing) van de resultaten van een werkvorm of sessie.
 • Na deze eerste tweedaagse kunt u gelijk aan de slag binnen uw gemeente!
 
Sessie 2: de werkvorm
 • De tweede tweedaagse richt zich op het bekend raken met de meest voorkomende / gebruikte / succesvolle werkvormen. Per persoon krijgt u één werkvorm toegewezen en voert deze van begin tot eind uit tijdens één van de twee dagen. Beide dagen staan zodoende in het teken van het leren en ervaren van diverse soorten werkvormen. We reflecteren na iedere oefening en cases uit ieders praktijk staan centraal.
Sessie 3: wat als het anders loopt?
 • Tijdens de derde en laatste tweedaagse leert u misschien wel de belangrijkste vaardigheid van een facilitator: hoe te interveniëren (of juist niet) als het anders loopt?
 • De eerste dag staat in het teken van improviseren als een programma anders loopt dan verwacht (‘werken met wat zich aandient’) en welke procesinterventies u kunt doen om een ineffectief groepsproces bespreekbaar te maken en bij te sturen.
 • De tweede dag gaat over de omgang met lastige deelnemers.
 • We sluiten af door vooruit te kijken: hoe blijft u vol overgave faciliteren?
Voor wie:
 • U heeft affiniteit en of interesse in het begeleiden van groepen;
 • u zoekt verdieping op het vlak van werkvormen, werkwijzen en samenwerking;
 • u wilt, los van uw inhoudelijke expertise, aan de slag met een velerlei aan inhoudelijke en relationele vraagstukken binnen en of buiten uw eigen gemeente;
 • u kunt, wilt en durft te leren, luisteren en observeren om uw effectiviteit als facilitator te verbeteren.
Bij interesse is een CV niet verplicht, een motivatie voor uw deelname wel. 
De prijs is inclusief een lunch en een rijk geïllustreerd 20 pagina’s tellend handboek met alles wat u heeft geleerd. En we zorgen dat u gemakkelijk in contact blijft met de mede-deelnemers zodat u elkaar blijft inspireren.
Daniël Wolfs
Daniël Wolfs


Daniël Wolfs is mede-eigenaar en adviseur van The Change Studio. Vol overgave bundelt Daniël de krachten van mensen die in samenwerking memorabele resultaten willen behalen. In een rol als facilitator waar hij reeds 12 jaar aan ervaring met zich mee brengt, als verandermanager in complexe veranderprojecten en als strategisch adviseur. Hij helpt zijn klanten om het gezamenlijk belang centraal te zetten, samenwerking op dagelijkse basis concreet te maken en met elkaar effectief te veranderen. Daarnaast geeft hij diverse lezingen, gastcolleges, workshops en training op het gebied van samenwerking, verandermanagement, gedrags- en cultuurverandering. Tevens is Daniël auteur van het in 2015 verschenen Magic makers - de kracht van samen veranderen.

Deelnemers zeggen over hem en de masterclass Leren Faciliteren: 

 • “Super! Veel van je vakmanschap met ons gedeeld en met veel eigenheid een hele leerzame masterclass van gemaakt, met leren op een leuke manier.” 
 • “Je jarenlange ervaring, je deskundigheid en je betrokkenheid zorgt voor een veilig klimaat om zelf aan de slag te gaan.”
 • “Je uitgangspunt 'leren door doen' is een sterke keuze. Het brengt veel. Ik heb enorm veel kunnen oefenen en daardoor vertrouwen opgebouwd.” 
 • “Een zeer doordacht programma. Ik heb heel veel geleerd!”
 • “Als facilitator is Daniël exemplarisch. Hij lijkt alles te regisseren, maar blijkt vooral in staat de bruikbare zaken naar boven te laten drijven.”
 • “Amazing how you lead our group to such a height. You helped us accomplish a great deal more in a few days than we would have otherwise - that is the value you bring.”

Ook interessant voor u