Masterclass Waardecreatie in complexe samenwerkingsverbanden

Burgemeesters, WethoudersPersoonlijke ontwikkelingBedrijfsvoering
16
Max. deelnemers
3
Aantal dagen
€ 1299,-
Investering

Sturing en toezicht op verbonden partijen, netwerken en gemeenschappelijke regelingen

Gemeenten zijn voor het organiseren en uitvoeren van strategisch taken verbonden met medeoverheden en maatschappelijk middenveld in de regio. In diverse constructies bundelen zij hun krachten, kopen diensten in en geven opdrachten. Maar hoe hou je sturing op deze netwerken, samenwerkingsverbanden, regelingen en organisaties? Hoe ga je om met (inherente) spanningen en houd je een innoverende, toekomstgerichte blik? Kortom: hoe zorg je in complexe samenwerkingsverbanden voor de beste dienstverlening voor jouw inwoners?

De masterclass staat exclusief open voor burgemeesters en wethouders van gemeenten.

De VNG Academie organiseert in samenwerking met The Midfield, goed bestuur in het middenveld, een unieke masterclass voor wethouders en burgemeesters.

In drie bijeenkomsten verkent u de complexiteit van interbestuurlijke samenwerking en onderzoekt u uw effectiviteit in deze netwerken. Ervaren inleiders uit de wereld van het openbaar bestuur, corporate governance en de organisatiekunde nemen u mee langs politiek-strategische, financiële en sociaal-dynamische valkuilen en dilemma’s.  
Deze masterclass biedt een raamwerk dat oplossingen biedt voor urgente problemen van sturing, verantwoording en verantwoordelijkheid. Dit gebeurd aan de hand van de meest recente en gangbare theorieën van bestuurskunde en beïnvloeding, van co-creatie en veranderkracht en van politieke sturing en maatschappelijke waarde. 

Een korte opbouw van de masterclass:

  1. Steering in Theory: Plenaire bijeenkomst waarin de inleiders de laatste inzichten in deze vorm van sturing (Bryer), de netwerkenbenadering (Agranoff, Provan & Kenis, Koppejan of Torfing), de creatie van maatschappelijke waarde (Moore), leiderschap (Hartley, Bryson) en organisatiedynamica (Homan) presenteren.
  1. Practice on the Spot: in kleine groepen op locatie worden inzichten uitgediept en getoetst aan de praktijk van de deelnemers. De data hiervoor worden gepland in overleg met de deelnemers.
  1. When all is done: uitwisseling van ervaringen en toepassingen tussen de deelnemers, met reflectie van Jan Baas, voormalig burgemeester van Enkhuizen.

Het docententeam bestaat onder andere uit Prof. dr. Goos Minderman en Ir. Michiel Louweret.  

Deze masterclass bestaat uit drie dagdelen van 16.00 - 20.30 uur, inclusief diner.

De datum voor dag 2 wordt in samenspraak met de deelnemers bepaald.

Ook interessant voor u

Nieuw