Training Naar productieve raadsvergaderingen

RaadsledenPersoonlijke ontwikkeling
20
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
Op aanvraag
Investering
Professionele gemeenteraadsvergaderingen komen de democratie te goede, omdat deze het draagvlak voor de gemaakte keuzes, de kwaliteit van de besluiten, en de betrokkenheid van de burger verbeteren. In de ideale gemeenteraadsvergadering is de sfeer productief en stralen partijen uit dat de toekomst van de gemeente voorop staat. De fracties luisteren naar elkaar. Het debat wordt gevoerd op basis van argumenten en de inhoud staat centraal. Door een goede voorbereiding zijn ordedebatten een zeldzaamheid. Burgers voelen zich meer betrokken bij het debat. Dit ideaalbeeld is wellicht wat ambitieus, maar dat raadsvergaderingen beter kunnen, is zeker.
In deze training geven ervaren trainers adviezen om raadsvergaderingen te verbeteren. We besteden aandacht aan onderwerpen als spreektijden en participatie van burgers. Aan de hand van praktijkcasussen uit vijf verschillende gemeenten presenteren we diverse besluitvormingsmodellen. De training is algemeen, maar kan ook op maat gemaakt worden. voor een specifieke gemeenteraad. Dan bestuderen we het reglement van orde te bestuderen, bekijken we beeldmateriaal te bekijken en doen we een uitgebreide intake.
De training bestaat uit een inleiding, waarbij de trainers gebruik maken van korte filmfragmenten van gemeenteraden uit heel Nederland. De training is interactief , met veel ruimte voor reactie en inbreng vanuit de zaal. Desgewenst kan de training worden uitgebreid met oefeningen/een simulatiespel.
 
Omdat de meeste gemeenteraden ’s avonds vergaderen, kan de training kan in de avonduren plaatsvinden. De training kan worden uitgebreid met extra onderdelen, zoals vaardighedentraining. Daarnaast kunnen we adviseren over de vergadercyclus, de vergadercultuur, de orde van de vergaderingen en het verbeteren van het reglement van orde.

Voorbeeld voor een avondprogramma
19:00 - 19:15 uur       Ontvangst, koffie en thee
19:15 - 19:30 uur       Opening, kennismaking, doelstellingen
19:30 - 20:30 uur       Introductie: ‘Besluitvormingsmodellen, vergadercyclus, structuur’
20:30 - 20:50 uur       Discussie met de zaal
20:50 - 21:00 uur       Korte pauze
21:00 - 21:45 uur       ‘Debat op inhoud, in goede sfeer’
21:45 - 22:15 uur      Discussie met de zaal
22:15                         Afsluiting
De training wordt gegeven door ervaren trainers die zelf jarenlange ervaring hebben met gemeentepolitiek. De trainers hebben een achtergrond als bestuurskundige/jurist/filosoof.

Ook interessant voor u