Training voorzitten voor raadsleden

Incompany
RaadsledenPersoonlijke ontwikkeling
15
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
Op aanvraag
Investering
Commissievoorzitters hebben een grote invloed op het slagen van de vergadering en het succes van het politieke debat. Een goede voorzitter zorgt voor een levendige en efficiënte vergadering en een duidelijk debat dat goed te volgen is voor de burger. De voorzitter geeft aan de ene kant de ruimte maar stuurt ook actief. Deze training helpt uw commissievoorzitters met concrete handvatten op weg om hun belangrijke taak zo goed mogelijk te vervullen. Daarbij is het onder meer belangrijk dat zij zich goed bewust zijn van de precieze verantwoordelijkheden van een vergadervoorzitter en de middelen die hij tot zijn beschikking heeft om succesvol te opereren. Door middel van het geven van inzicht, het oefenen en het aanreiken van concrete handvatten zorgen wij er in deze cursus voor dat voorzitters direct aan de slag kunnen of hun vaardigheden verder kunnen verdiepen.
Voorafgaand aan de training vindt een digitale intake plaats met de commissievoorzitters en de griffier om inzicht te krijgen in de specifieke wensen van de deelnemers en de belangrijkste uitdagingen waar zij in de praktijk tegenaan lopen. De inzichten van deze intake worden verwerkt in het programma. Een programma dat overigens uit veel oefeningen bestaat.
 
Onderdelen die onder meer aan bod komen:
  • Optreden als gastheer of gastvrouw;
  • de agenda als sleutel tot succes;
  • effectieve tijdsbewaking tijdens de vergadering;
  • debatten in goede banen leiden;
  • goed samenvatten en concluderen;
  • het plegen van effectieve interventies.
 
De inhoud van de training wordt door de trainer vooraf met de griffier besproken en na afloop geëvalueerd.
Om tijdens het programma een sterke koppeling tussen de theorie en praktijk te kunnen realiseren en waarborgen, werkt de VNG Academie met trainers die veel ervaringen hebben met gemeenten. Zij beschikken naast inhoudelijke kennis over ruime didactische ervaring zodat aansluiting bij leerdoelen en leerwensen zijn gegarandeerd. De training heeft het karakter van een basistraining en wordt door één trainer begeleid. Indien uw gemeenteraad groter is dan het maximaal aantal personen, u meer verdieping en/of interactie wenst, dan is het mogelijk dat de training door twee of meerdere trainers wordt verzorgd. Het is ook mogelijk om meerdere dagdelen te plannen.

Ook interessant voor u