Workshop Culturele bewustwording en interculturele communicatie

AmbtenarenSociaal domein
12
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
€ 498,-
Investering
Wanneer u met asielzoekers, vluchtelingen of statushouders werkt, ontdekt u dat culturele verschillen snel kunnen leiden tot misvattingen, frustraties, conflicten en wantrouwen. Door meer inzicht wordt u bewust van uw eigen vooroordelen en aannames.  Inzicht hebben waarom mensen doen wat ze doen en welk effect dat heeft op u, is de basis van wederzijds respect. Dan wordt contact met mensen uit andere culturen een uitdaging en een verrijking en zullen gesprekken en gezamenlijke activiteiten doelgerichter en effectiever verlopen. Tijdens deze interactieve workshop gaat u aan de slag met algemene verschillen tussen culturen en de kracht die culturele waarden hebben in het denken en doen van mensen. U krijgt een beter beeld van uw kwaliteiten en verbeterpunten in uw omgang met mensen uit andere culturen. De aanpak en werkwijze van de workshop is interactief. U wordt uitgenodigd praktijkvoorbeelden en cases aan te dragen. Daardoor komt de inhoud tot leven en kunt u de betekenis van culturele waarden in het denken en doen van mensen nog beter doorgronden. Er is veel ruimte om ervaringen uit te wisselen en daarvan te leren.
Tijdens de workshop komen de volgende onderdelen aan de orde:
  • welkom en inleiding: toelichting programma, doel en verwachtingen;
  • kennismaken met de workshopbegeleider en deelnemers;
  • ervaringsoefening;
  • het begrip cultuur en het het ‘ui- model’;
  • invloed van culturele waarden in onze wijze van communiceren;
  • culture-active model van Richard Lewis;
  • uitdiepen van zes culturele dimensies:
o      afstand tot macht;
o      feminiene en masculiene culturen;
o      individualistische en collectivistische culturen;
o      hoog context en laag context culturen;
o      beleving van tijd;
o      gezichtsverlies;
  •  uitwerken van en oefenen met ingebrachte praktijksituaties;
  •  afsluiting en evaluatie.
Na uw inschrijving wordt u uitgenodigd voor een digitale intake. Op basis hiervan stemt de workshopbegeleider eventueel het programma specifiek af op de leer- en informatiebehoefte van de deelnemers.
Naast een aantal digitale intake vragen vult u een IRC (Intercultural Readiness Check) vragenlijst in. Dit helpt u inzicht te krijgen in uw individuele kwaliteiten en valkuilen met betrekking tot vier interculturele competenties. Culturele sensitiviteit, Interculturele communicatie, bevorderen van betrokkenheid en omgaan met onzekerheden.
Pim Dorrestein
Pim Dorrestein
Dhr

De workshop is in de handen van Pim Dorrestein. Hij is werkzaam als trainer en coach. Zijn expertise ligt op de gebieden van (interculturele) communicatie, leiderschap en teamontwikkeling.
 
 

Ook interessant voor u